Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe ciasto z masą budyniową, rodzynkami i orzeszkami.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Składniki
1. Białka wbijamy do miski, zostawiając żółtka. 2. Miksujemy mikserem.
3. Dodajemy cukier.
4. Następnie dokładamy żółtka.
5. Mąki mieszamy razem z proszkiem.
6. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, miksując.
7. Przekładamy do tortownicy. 8. Pieczemy 30 minut w 180 °C.
9. Galaretki rozpuszczamy każdą z osobna w 1 szk. wody gorącej, chłodzimy żeby stężały.
10. Rodzynki zalewamy wodą, orzechy kruszymy.
11. 2 szk. mleka gotujemy.
12. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń z cukrem.
13. Wlewamy do gotującego mleka, mieszając żeby się nie przypalił, następnie studzimy.
14. Margarynę ucieramy mikserem.
15. Stopniowo dodajemy budyń.
16. Masę dzielimy na dwie części. 17. Do jednej dodajemy kakao
18. Następnie rodzynki i orzechy, mieszamy.
19. Biszkopt dzielimy na dwie części. 20. Jedną część układamy na dni tortownicy.
21. Wszystkie składniki na poncz razem mieszamy. 22. Biszkopt nakrapiamy ponczem. 23. Nakładamy ciemną masę.
24. Przykrywamy drugim biszkoptem.
25. Ponownie nakrapiamy ponczem.
26. Galaretki kroimy w kostkę. 27. Mieszamy z jasną masą.
28. Wykładamy na biszkopt. 29. Chłodzimy ciasto w lodówce 2 godziny. 30. Ciasto gotowe. 31. Smacznego