Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na niedzielne popołudnie polecał się biszkopt wilgotny a za razem puszysty przełożony dżemem swojskim borówkowym razem z czarną porzeczką oraz masą z kaszy manny polany polewą i obsypany wiórkami kokosowymi
Smaczna i prosta w przygotowaniu pizza , którą uwielbiają mali i duzi smakosz...
Odsłon: 43
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 56
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 46
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 235
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 105
Smaczna i prosta w przygotowaniu pizza , którą uwielbiają mali i duzi smakosz...
Odsłon: 43
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 56
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 46
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 235
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 105
Składniki
Na początek do garnka wlać na dno odrobinę wody gdy się zagotuje wlać większą połowę litra mleka i poczekać aż się zagotuje, z pozostałej ilości mleka rozmieszać kaszę manną. Do gotującego się mleka wlać kaszę i cały czas mieszając zagotować do jej zgęstnienia, po ugotowaniu odstawić aby całkowicie ostygła
W czasie gdy kasza manna stygnie przygotować ciasto, do miski wbić całe jajka wsypać cukier i zmiksować na gęstą masę jajeczną. Do ubitej masy wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz wlać olej całość zmiksować do połączenia się składników
Gotowe ciasto przelać do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni, ciasto piec 40 - 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Gdy ciasto już ostygnie przekroić je na dwa placki - blaty, dolną część ciasta położyć do blaszki w której piekliśmy ciasto wyłożyć na nie cały dżem. Następnie przygotować krem do miski przełożyć masło o temperaturze pokojowej i zmiksować je z cukrem na gładką masę a następnie dodawać po łyżce zimnej kaszy manny i również zmiksować na jednolitą masę
Na wyłożony wyrównany po całości dżem wyłożyć całą masę z kaszy manny i również rozsmarować po całości ciasta, nakryć wierzchnią częścią ciasta docisnąć do kaszy. Kolejny krok to przygotować polewę rozsmarować po całym cieście i posypać wiórkami, wstawić do lodówki aby się schłodziło
Ciasto schłodzone wyszło tak smaczne aż rozpływało się w ustach a dodanie dżemu pod masę z kaszy manny sprawiło że super się skomponowało smakiem. Ciasto wyszło nie za słodkie takie w sam raz, świetnie nadaje się dla spodziewających się gości a także dla domowników