Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i czekolady. Gęsta, aksamitna masa czekoladowa z chrupiącymi orzechami to coś, co rozpieści każde podniebienie. Deser będzie idealny do krojenia w kostkę i dzielenia się – choć ostrzegamy, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy! Prosty w przygotowaniu, a smakuje jak deser z najlepszej cukierni. Spróbuj i przekonaj się, że klasyka nigdy nie wychodzi z mody!
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 312
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2960
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 650
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 312
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2960
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 650
Składniki
Do garnka wlej mleko, wsyp cukier, dodaj masło i posiekaną czekoladę. Podgrzewaj mieszankę, aby cukier się rozpuścił. Gdy mleko się zagotuje, wsypuj przez gęste sitko kakao i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Aby wzmocnić smak deseru, dosyp szczyptę cynamonu lub dodaj skórkę pomarańczową. Gotuj czekoladową masę ok. 7-10 minut, stale mieszając, aby mieszanka zgęstniała. Zdejmij garnek z ognia, wsyp posiekane orzechy i ostatecznie wymieszaj.
Przełóż gęstą masę do nasmarowanej masłem foremki - dobrze użyć silikonowej (22 x 28 cm) i równomiernie rozprowadź masę. Aby kaszkowiec bardziej przypominał blok czekoladowy, możesz użyć foremki keksówki (11 x 30 cm). Wstaw ciasto do lodówki do pełnego schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Podawaj schłodzone.