Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i czekolady. Gęsta, aksamitna masa czekoladowa z chrupiącymi orzechami to coś, co rozpieści każde podniebienie. Deser będzie idealny do krojenia w kostkę i dzielenia się – choć ostrzegamy, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy! Prosty w przygotowaniu, a smakuje jak deser z najlepszej cukierni. Spróbuj i przekonaj się, że klasyka nigdy nie wychodzi z mody!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3334
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 599
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3727
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 288
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 487
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3334
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 599
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3727
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 288
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 487
Składniki
Do garnka wlej mleko, wsyp cukier, dodaj masło i posiekaną czekoladę. Podgrzewaj mieszankę, aby cukier się rozpuścił. Gdy mleko się zagotuje, wsypuj przez gęste sitko kakao i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Aby wzmocnić smak deseru, dosyp szczyptę cynamonu lub dodaj skórkę pomarańczową. Gotuj czekoladową masę ok. 7-10 minut, stale mieszając, aby mieszanka zgęstniała. Zdejmij garnek z ognia, wsyp posiekane orzechy i ostatecznie wymieszaj.
Przełóż gęstą masę do nasmarowanej masłem foremki - dobrze użyć silikonowej (22 x 28 cm) i równomiernie rozprowadź masę. Aby kaszkowiec bardziej przypominał blok czekoladowy, możesz użyć foremki keksówki (11 x 30 cm). Wstaw ciasto do lodówki do pełnego schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Podawaj schłodzone.