Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i czekolady. Gęsta, aksamitna masa czekoladowa z chrupiącymi orzechami to coś, co rozpieści każde podniebienie. Deser będzie idealny do krojenia w kostkę i dzielenia się – choć ostrzegamy, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy! Prosty w przygotowaniu, a smakuje jak deser z najlepszej cukierni. Spróbuj i przekonaj się, że klasyka nigdy nie wychodzi z mody!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22371
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14099
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4387
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43384
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 543
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22371
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14099
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4387
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43384
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 543
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Składniki
Do garnka wlej mleko, wsyp cukier, dodaj masło i posiekaną czekoladę. Podgrzewaj mieszankę, aby cukier się rozpuścił. Gdy mleko się zagotuje, wsypuj przez gęste sitko kakao i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Aby wzmocnić smak deseru, dosyp szczyptę cynamonu lub dodaj skórkę pomarańczową. Gotuj czekoladową masę ok. 7-10 minut, stale mieszając, aby mieszanka zgęstniała. Zdejmij garnek z ognia, wsyp posiekane orzechy i ostatecznie wymieszaj.
Przełóż gęstą masę do nasmarowanej masłem foremki - dobrze użyć silikonowej (22 x 28 cm) i równomiernie rozprowadź masę. Aby kaszkowiec bardziej przypominał blok czekoladowy, możesz użyć foremki keksówki (11 x 30 cm). Wstaw ciasto do lodówki do pełnego schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Podawaj schłodzone.