Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek – bez pieczenia, bez długich przygotowań i jeszcze dłuższego sprzątania.
Forma lub deska minimum 19x26 cm
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 105
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 13
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2442
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7650
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 105
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 13
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2442
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7650
Składniki
Posiekaj cukierki kasztanki i przełóż do rondelka. Dodaj krem orzechowo-kakaowy i 125 ml śmietany kremówki. Podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy uzyskasz jednolitą masę czekoladową, odstaw ją do przestudzenia.
Przygotuj deskę lub formę o wymiarach co najmniej 19x26 cm (może być większa). Ułóż na niej/na jej dnie prostokąt z 15 herbatników (3x5).
Podgrzej 75 ml śmietany kremówki do temperatury 60-70°C. Rozpuść w śmietanie żelatynę.
Mikserem na wysokich obrotach ubij resztę mocno schłodzonej śmietany na sztywno. Zmniejsz obroty miksera. Cienką strużką wlej śmietanę z żelatyną, a następnie przestudzoną masę czekoladową.
Rozprowadź ¼ kremu na herbatnikach. Wyrównaj i ułóż drugą warstwę herbatników. Lekko dociśnij. W ten sposób złóż deser złożony z 4 warstw herbatników przekładanych kremem. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zatrzyj czekoladę na tarce o drobnych oczkach i oprósz wierzchnią warstwę deseru.