Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek – bez pieczenia, bez długich przygotowań i jeszcze dłuższego sprzątania.
Forma lub deska minimum 19x26 cm
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 749
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5433
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9256
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 141
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 99
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 749
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5433
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9256
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 141
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 99
Składniki
Posiekaj cukierki kasztanki i przełóż do rondelka. Dodaj krem orzechowo-kakaowy i 125 ml śmietany kremówki. Podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy uzyskasz jednolitą masę czekoladową, odstaw ją do przestudzenia.
Przygotuj deskę lub formę o wymiarach co najmniej 19x26 cm (może być większa). Ułóż na niej/na jej dnie prostokąt z 15 herbatników (3x5).
Podgrzej 75 ml śmietany kremówki do temperatury 60-70°C. Rozpuść w śmietanie żelatynę.
Mikserem na wysokich obrotach ubij resztę mocno schłodzonej śmietany na sztywno. Zmniejsz obroty miksera. Cienką strużką wlej śmietanę z żelatyną, a następnie przestudzoną masę czekoladową.
Rozprowadź ¼ kremu na herbatnikach. Wyrównaj i ułóż drugą warstwę herbatników. Lekko dociśnij. W ten sposób złóż deser złożony z 4 warstw herbatników przekładanych kremem. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zatrzyj czekoladę na tarce o drobnych oczkach i oprósz wierzchnią warstwę deseru.