Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawiarniany Amant to eleganckie, wykwintne ciasto miodowe z kawową nutą, przełożone kremem z białą czekoladą – w sam raz na romantyczny wieczór we dwoje!
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99062
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 157
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5097
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13727
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5911
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99062
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 157
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5097
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13727
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5911
Składniki
Pokrusz białą czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej w śmietanie kremówce. Wymieszaj na jednolita masę i wstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień zmiksuj schłodzoną masę z serkiem mascarpone. Możesz dosłodzić ją do smaku cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na kwadrans przed przełożeniem ciasta.
Roztop w kąpieli wodnej masło i miód. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Rozpuść w niej kawę. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem (tylko do rozpuszczenia cukru). Przesiej do nich mąkę i sodę. Zmiksuj. Połącz obie masy na gładkie ciasto. Jeśli okaże się zbyt kleiste, by je wałkować, dodaj nieco mąki.
Gotowe ciasto podziel na około 10 równych części. Każdą po kolei rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek, docinając go do kształtu tortownicy o średnicy 24 cm. Układaj placki na papierze do pieczenia, nakłuwaj w kilku miejscach widelcem i piecz przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Odłóż upieczone blaty do wystudzenia.
Przełóż blaty ciasta kremem. Wstaw je na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotuj dekorację z czekolady deserowej. Pokrusz ją, roztop w kąpieli wodnej, wylej na gładką powierzchnię (np. na szklaną deskę do krojenia) i cienko rozsmaruj. Gdy czekolada zacznie twardnieć, zeskrobuj jej płaty przy użyciu cienkiego noża. Udekoruj ciasto czekoladowymi rurkami.