Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na szybkie ciasteczka kawowe z kawałkami orzechów włoskich i czekolady deserowej. Idealne na małą przekąskę lub jako dodatek do popołudniowej kawki :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 325
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 856
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 325
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 856
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
Czekoladę deserową również siekamy i wraz z orzechami włoskimi mieszamy ją z 2 szklankami mąki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę za pomocą miksera.
Do ubitych jajek dodajemy cukier trzcinowy oraz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy żółtka oraz ostudzone masło i wszystko jeszcze raz miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak powstałą masę łączymy z mąką, orzechami, czekoladą i proszkiem do pieczenia - ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, możemy podsypać je mąką. Zagniecione ciasto wkładamy na około 10 minut do zamrażarki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty za pomocą foremki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.
Życzę smacznego! :)