Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na szybkie ciasteczka kawowe z kawałkami orzechów włoskich i czekolady deserowej. Idealne na małą przekąskę lub jako dodatek do popołudniowej kawki :)
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 3048
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 221
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 53
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 3048
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 221
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 53
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
Czekoladę deserową również siekamy i wraz z orzechami włoskimi mieszamy ją z 2 szklankami mąki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę za pomocą miksera.
Do ubitych jajek dodajemy cukier trzcinowy oraz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy żółtka oraz ostudzone masło i wszystko jeszcze raz miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak powstałą masę łączymy z mąką, orzechami, czekoladą i proszkiem do pieczenia - ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, możemy podsypać je mąką. Zagniecione ciasto wkładamy na około 10 minut do zamrażarki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty za pomocą foremki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.
Życzę smacznego! :)