Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na szybkie ciasteczka kawowe z kawałkami orzechów włoskich i czekolady deserowej. Idealne na małą przekąskę lub jako dodatek do popołudniowej kawki :)
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 21
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 164
Polecam.
Odsłon: 263
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 176
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 21
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 164
Polecam.
Odsłon: 263
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 176
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
Czekoladę deserową również siekamy i wraz z orzechami włoskimi mieszamy ją z 2 szklankami mąki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę za pomocą miksera.
Do ubitych jajek dodajemy cukier trzcinowy oraz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy żółtka oraz ostudzone masło i wszystko jeszcze raz miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak powstałą masę łączymy z mąką, orzechami, czekoladą i proszkiem do pieczenia - ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, możemy podsypać je mąką. Zagniecione ciasto wkładamy na około 10 minut do zamrażarki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty za pomocą foremki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.
Życzę smacznego! :)