Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast babek i mazurków, na Wielkanoc możesz podać również makowy keks. Puszysty, oblany białą czekoladą rozpływa się w ustach.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 389
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14603
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 389
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14603
Składniki
Masło roztopić. Odstawić, by przestygło. Jajka wybić do miski, wsypać cukier i ubić. Gdy zbieleją, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać mak i zmiksować na niedużych obrotach. Dolać przestudzone masło, cały czas ucierając.
Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypać do ciasta.
Uperfumować aromatem rumowym. Wymieszać szpatułką i przełożyć do keksówki (natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą).
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy keks w środku jest suchy.
Po wystudzeniu polać czekoladą (wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła). Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.