Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas cieszy się ogromnym powodzeniem, znika bardzo szybko. Bakalie z przewagą fig, rum, biała czekolada to naprawdę dobre połączenie.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 87
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 65
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 87
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 65
Składniki
Foremkę 32x14 wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną pomieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Dodać rum. Dobrze wymieszać mikserem. Dodać przebrane i pokrojone na pół figi, lekko utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, śliwki, orzechy laskowe. Pomieszać wszystko, najlepiej drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopi piekarnika na 60 min. Po ok. 20 minutach przeciąć ostrym nożem wierzch keksu na długości ok. 15-20 cm. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać śmietanę. Wymieszać, żeby składniki ładnie się połączyły. Lekko przestudzić i polać ciasto po wierzchu. Udekorować żurawiną.
Smacznego.