Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas cieszy się ogromnym powodzeniem, znika bardzo szybko. Bakalie z przewagą fig, rum, biała czekolada to naprawdę dobre połączenie.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 31
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 348
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 51
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 145
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 31
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 348
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 51
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 145
Składniki
Foremkę 32x14 wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną pomieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Dodać rum. Dobrze wymieszać mikserem. Dodać przebrane i pokrojone na pół figi, lekko utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, śliwki, orzechy laskowe. Pomieszać wszystko, najlepiej drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopi piekarnika na 60 min. Po ok. 20 minutach przeciąć ostrym nożem wierzch keksu na długości ok. 15-20 cm. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać śmietanę. Wymieszać, żeby składniki ładnie się połączyły. Lekko przestudzić i polać ciasto po wierzchu. Udekorować żurawiną.
Smacznego.