Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowane z miłością i konsumowane z miłością... Keto ciasto walentynkowe jest bowiem nie tylko atrakcyjne w wyglądzie, ale także posiada bogate wnętrze. Zakochacie się w nim od pierwszego... kęsa! :D
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4469
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5903
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1360
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12693
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4469
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5903
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1360
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12693
Składniki
Biszkopt kakaowy Suche składniki poza solą i erytrytolem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z olejem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując placek o wymiarach 21 x 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły biszkopt włożyć do keksówki o wymiarach 11 x 25 cm.
Galaretka Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, po czym dodać 300 ml zimnej wody. Posłodzić stewią i przelać do 2 szklanek. Odstawić do stężenia. Wyciągnąć galaretkę ze szklanek (można na chwilę zanurzyć je w gorącej wodzie) i wykrawaczem wyciąć kształt serca. Serca wyłożyć na biszkopt umieszczony w keksówce górą (szerszą częścią) do dołu.
Krem Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać chwilę na niewielkim gazie, żeby się rozpuściła. Mleko kokosowe ubijać na wysokich obrotach tak, aby zdwoiło swoją objętość. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i erytrytol, a następnie dalej ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na ciasto (najlepiej wylać część, a gdy stężeje umieścić na niej serca z galaretek i zalać resztą - to pozwoli uniknąć efektu "utopienia" galaretki). Umieścić w lodówce do stężenia (min. 2 h, najlepiej na całą noc). Ciasto wyjąć z formy przewracając ją do góry nogami (wierzch ma być spodem). Wierzch ciasta można ozdobić polewą czekoladową.