Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny sernik na zimno, który będzie idealnym deserem dla osób będących na diecie ketogenicznej, bezglutenowej oraz bezcukrowej. To delikatne i puszyste połączenie tworzy masa serowa z naturalnych serków homogenizowanych, mascarpone oraz śmietanki. Sernik przygotowany jest na migdałowym spodzie, a jego wierzch zdobi truskawkowa glazura z owocami jagodowymi.
mikser, tortownica o średnicy 25 cm
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6982
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5294
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2451
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6982
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5294
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2451
Składniki
SPÓD. Do miski wsypujemy mąkę migdałową i dodajemy do niej kawałki zimnego masła, erytrytol oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy. Dno tortownicy o średnicy 25 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy przygotowanym ciastem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Upieczony spód studzimy, a następnie smarujemy delikatnie ponczem przygotowanym z herbaty, soku z cytryny i erytrytolu (nie za dużo, aby nie stał się zbyt mokry).
MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w rondelku (nie dopuszczając do wrzenia) do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zawartość studzimy. Erytrytol mielimy w młynku do kawy. Serki homogenizowane łączymy z mascarpone, a następnie dodajemy do nich erytrytol* oraz ostudzoną żelatynę (miksujemy na małych obrotach, aby nie dopuścić do powstania grudek). Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. * Jeśli lubimy bardziej słodkie desery, to możemy dodać więcej słodzidła. ** Do masy serowej dla smaku dodałam także garść zmiksowanych i przetartych na sicie malin. Krok ten możemy pominąć i dodać do masy serowej ulubiony aromat.
GLAZURA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus, dodajemy erytrytol i podgrzewamy w rondelku. Po zdjęciu z palnika rozpuszczamy w nich napęczniałą żelatynę, a następnie studzimy. Ostudzoną masę truskawkową wylewamy na stężałą masę serową, układamy na niej owoce jagodowe i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Spód możemy przygotować także bez pieczenia. Świetnie sprawdzą się zmielone orzechy połączone z masłem. Do przygotowania spodu możemy użyć także keto biszkoptów lub ciastek.
Sernik najlepiej smakuje w sezonie na owoce jagodowe. Wtedy możecie dodać do niego także jeżyny, poziomki czy leśne jagody. Owoce jagodowe są także świetnym i naturalnym barwnikiem. Możecie bawić się kolorami oraz smakami i stworzyć pięknie kolorową masę serową .