Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten tradycyjny amerykański deser wyglądem przypomina tartę cytrynową, ale zdecydowanie bliżej mu do sernika z limonkową nutą :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30340
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9672
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2157
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4155
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 864
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30340
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9672
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2157
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4155
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 864
Składniki
Rozdrabniamy herbatniki na okruchy. Ja znalazłam dobry sposób i ugniatam je w moździerzu :) Wychodzą ładne malutkie okruszki :)
Masło roztapiamy, dodajemy do niego okruszki i dokładnie mieszamy. Przekładamy mieszankę do foremki na tatę lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Dociskamy palcami do dna. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 160°C.
Limonki dokładnie myjemy w gorącej wodzie, tak aby usunąć ze skórki wszelkie środki konserwujące. Następne ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Starte limonki kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Za pomocą miksera mieszamy żółtka na jednolitą masę i dodajemy skondensowane mleko. Dokładnie miksujemy. Do masy dolewamy sok i startą skórkę z limonki i mieszamy ok. 3 minuty.
Nadzienie przekładamy do upieczonej bazy z herbatników i pieczemy 15 minut w temp. 160°C na środkowym poziomie piekarnika. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Ubitą śmietanę za pomocą łyżki lub grubego noża rozprowadzamy na cieście. Na koniec dekorujemy ciasto plasterkami limonki. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na co najmniej 3h (najlepiej na całą noc).