Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kisielove doskonale nadaje się również na tort. Można do niego dodać warstwę powideł lub dżemu porzeczkowego.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 130
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 130
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
25x35cm Biszkopt kakaowy; 5 jajek 1 szklanka cukru ( u mnie nie cała) 1 1/2 szklanki mąki 2 pełne łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Jajka ubić z cukrem. Dodawać stopniowo przesiane i wymieszane razem; mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze miksujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 160* góra-dół bez termoobiegu około 30-40 minut. Przestudzony przekroić na dwa blaty.
Ciasto kisielowe; 1 szklanka kisieli cytrynowych (mogą być z cukrem) 4 op. po 40g 5 jajek 3/4 szklanki cukru (jeśli kisiel jest z cukrem odejmuję 1,5 łyżki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na parze, dodajemy stopniowo (bardzo ważne inaczej ciasto wyjdzie gumiaste) kisiel oraz proszek do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 160-150* - aż będzie rumiane. Studzimy.
Masa: 1 litr mleka 3 budynie 3 łyżki cukru cukier Gotujemy budyń, musi być dość gęsty. Możemy ugotować zamiast kupnego domowy budyń. Studzimy - najlepiej pod przykryciem aby na wierzchu nie powstał kożuch. 2 opakowania margaryny Kasia - lub innej 1 cały aromat rumowy 100ml rumu lub 70 ml spirytusu cukier puder - według uznania Margarynę ubijamy z aromatem, dodajemy budyń i mieszamy. Dodajemy alkohol i próbujemy jeśli masa jest mało słodka dodajemy cukier puder.
Polewa; Polewę dajemy kupną lub robimy sami domową z margaryny, kakao, mleka, cukru oraz oleju.
Każde ciasto musimy dobrze nasączyć podczas składania ponczem. Poncz; szklanka wody 50 ml alkoholu - lub więcej sok z połowy cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru - według uznania Składanie Biszkopt kakaowy (po biszkopcie możemy rozprowadzić warstwę powideł lub dżemu) masa ciasto kisielowe masa biszkopt kakaowy masa polewa czekoladowa możemy wykończyć wiórkami kokosowymi