Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączek, niby taki oczywisty smakołyk. Jednak w wielu krajach, niemalże w każdym zakątku świata występuje on w swojej niepowtarzalnej wersji. Z nadzieniem, bez, oblane słodkim lukrem czy też gęstym syropem w kształcie kulistym, pierścienia czy innym wymyślnym. Mniejsze bądź większe, na bazie mleka czy nieprzyzwoitej ilości żółtek. Te tutaj mimo, że przybyłe z dalekiej Korei (której?) nie wymagają od nas uzbrajania się w wymyślne składniki wprost z ekskluzywnych sklepów czy azjatyckich bazarów. Są proste i jakże urocze! Ponoć są mało słodkie (poczytajcie)- jednak ja upieram się przy tym, że nie sposób się z tym zdaniem zgodzić. Samo ciasto jest lekko posłodzone, acz cukrowa posypka robi swoje, potwierdzili to domownicy. Myślę, że to kwestia gustu. Pączki polecam jako miłą odmianę od tych tradycyjnych :) Tak na pożegnanie karnawału… a już wkrótce propozycja walentynkowa.
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 389
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 451
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 52
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 266
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 389
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 451
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 52
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 266
Składniki
Ciepłe mleko łączymy z cukrem, mlekiem, masłem (ja masło stopiłam – dodałam na końcu) i wsypujemy drożdże. Gdy ciasto ruszy dodajemy jajko. W misce umieszczamy przesianą make, sól i dodajemy zaczy6n. Ciasto wyrabiamy. Gotowe odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. Następnie ugniatamy i raz jeszcze pozostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na 16 porcji i formujemy z nich wałeczki, które następnie skręcamy (jeden koniec rolujemy w dół, przeciwny w górę) i sklejamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, gdy się napuszy przekładamy na druga stronę i dajemy mu jeszcze 15 minut. Gotowe pączki smażymy na rozgrzanym oleju.
Osączone z tłuszczu pączki obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Podajemy.