Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne ciasto z cukinią na oleju i proszku do pieczenia. Nie za słodkie, soczyste i lekko orzechowe.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1104
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 222
Polecam.
Odsłon: 1145
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1104
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 222
Polecam.
Odsłon: 1145
Składniki
Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dalej ucierając strużką wlewać olej. Cukinię zetrzeć na grubszej tarce, nie trzeba odsączać. Młodą cukinię można zetrzeć razem ze skórką. Razem ze zmielonymi orzechami i cynamonem dodać do jajek i krótko wymieszać.
Cukinię zetrzeć na grubszej tarce, nie trzeba odsączać. Młodą cukinię można zetrzeć razem ze skórką. Razem ze zmielonymi orzechami i cynamonem dodać do jajek i krótko wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać kakao i dodać do masy jajeczno- cukiniowej. Wymieszać do połaczenia się składników( dość zwarta konsystencja).
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na papier i wyrównać łopatką. Posypać po wierzchu czekoladowymi dropsami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 °C okolo 45 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką.