Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne ciasto z morelami jest mięciutkie, pachnące i bardzo smaczne. I takie łatwe do upieczenia, nawet z dziećmi. Gorąco polecam.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1442
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 214
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 227
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 226
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 7182
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1442
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 214
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 227
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 226
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 7182
Składniki
Foremkę o średnicy 22- 24 cm wyłożyć papierem, brzegi nasmarować tłuszczem. Owoce umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Po kolei dodawać jajka ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta, dolać 2-3 łyżki mleka i wsypać szczyptę soli. Wymieszać delikatnie i przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wygładzić łopatką lub łyżką zmoczoną w wodzie. Połówki moreli rozłożyć na cieście i lekko docisnąć.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Ostudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.