Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne ciasto z morelami jest mięciutkie, pachnące i bardzo smaczne. I takie łatwe do upieczenia, nawet z dziećmi. Gorąco polecam.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 855
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2191
Królowa grilla :)
Odsłon: 1520
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 855
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2191
Królowa grilla :)
Odsłon: 1520
Składniki
Foremkę o średnicy 22- 24 cm wyłożyć papierem, brzegi nasmarować tłuszczem. Owoce umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Po kolei dodawać jajka ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta, dolać 2-3 łyżki mleka i wsypać szczyptę soli. Wymieszać delikatnie i przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wygładzić łopatką lub łyżką zmoczoną w wodzie. Połówki moreli rozłożyć na cieście i lekko docisnąć.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Ostudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.