Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zgodnie z nazwą (tiramisu znaczy ''unieś mnie'') to bardzo lekki, kremowy, delikatny, puszysty jak chmurka deser. Nasączone kawą biszkopciki, puszysty, jajeczny krem i kakao na wierzchu przemówią do każdego Tadka-niejadka :)) To ciasto ma jedną wadę - za szybko znika... podbierali mi nawet podczas robienia zdjęć ;)
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 545
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2105
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 545
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 545
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2105
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 545
Składniki
W pierwszej kolejności parzymy mocną, słodką kawę i studzimy ją. Ja zmieliłam garść ziaren, dodałam 2,5 łyżki cukru, zalałam szklanką wrzątku i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Lód wsypujemy do miski, nieco większej niż ta, w której będziemy ubijać krem. Takie ubijanie na lodzie sprawi, że krem będzie bardziej puszysty, dobrze ubity nie opadnie tak łatwo i nie będzie podchodził wodą. Gdzieś to wyczytałam, sprawdziłam wielokrotnie i nie opadło ani nie pociekło.
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z lodem wstawiamy drugą, do niej wrzucamy żółtka i cukier. Ubijamy razem na puszysty krem. Tak, by drobinki cukru się rozpuściły. Dodajemy mascarpone i kontynuujemy ubijanie, aż wszystko się ładnie połączy i powstanie gęsty krem. Jeśli chcemy, możemy na tym etapie dodać ze dwie łyżki amaretto lub adwokata.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i łączymy z kremem. Dodajemy białka partiami, tak na 3-4 razy i bardzo ostrożnie mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką. Biszkopty obtaczamy w kawie i wykładamy nimi dno naczynia. Na biszkopty kładziemy połowę masy i rozsmarowujemy. Pierwszą warstwę przykrywamy kolejną partią obtoczonych w kawie biszkoptów, na które wywalamy resztę masy. Równamy, nie starając się jakoś szczególnie. Lekkie nierówności na cieście dodadzą mu tylko uroku ;) Odstawiamy ciasto na przynajmniej 8h do lodówki. Przed podaniem solidnie posypujemy kakao. Łatwizna, prawda? Błyskawicznie znika ;)