Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczny makowiec"
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45723
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23172
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45723
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23172
Składniki
Mak opłucz, zalej wodą, gotuj 20 minut. Wystudź, odsącz, zmiel dwukrotnie. Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i cukier, odstaw na 15 minut.
Dodaj resztę składników na ciasto, na końcu wlej roztopione masło. Zagnieć ciasto, zostaw do wyrośnięcia. Rodzynki namocz, orzechy posiekaj. Białka ubij, wymieszaj delikatnie z makiem i resztą składników masy.
Ciasto podziel na trzy części, każdą rozwałkuj na prostokąt, posmaruj 1/3 masy i zwiń w roladę. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej makowce, piecz 35 minut w temperaturze 180° C.Źródło: Dobry Tydzień