Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite, bardzo aromatyczne, pachnące kokosem i wanilią bezglutenowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Kokosanki są proste i szybkie w wykonaniu i tak samo szybko znikają ;)
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 13
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 13
Składniki
Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego kilka kropel aromatu waniliowego, cukier puder oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Studzimy zawartość garnuszka.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a na koniec dodajemy sporą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.
Do powstałej piany białkowej dodajemy ostudzone wiórki kokosowe i łączymy składniki, delikatnie mieszając je łyżką.
Tak powstałą masę wykładamy za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów. * Ciasteczek nie ugniatamy, ale zostawiamy je w postaci postrzępionej.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia. Ciasteczka studzimy, a następnie przechowujemy je w metalowej puszce.
Gotowe ciasteczka są bardzo aromatyczne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Życzę smacznego! :)