Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosanki to przepyszne kokosowe ciastka, które są zaskakująco proste w wykonaniu. Kojarzą się ze smakiem z dzieciństwa i miło spędzonymi chwilami w rodzinnym gronie. Chrupiące z zewnętrz i miękkie w środku, zawsze doskonale komponują się z filiżanką kawy lub herbaty. Ich przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale wpisuje się w filozofię zero waste. W tym przepisie wykorzystasz białka jajek oraz pulpę kokosową. Pulpa kokosowa może brzmieć nieco egzotycznie, ale to najzwyczajniej w świecie kremowy i wilgotny miąższ kokosowy, który idealnie nada się do ciastek. Możesz kupić ją osobno, albo użyć jako pozostałość całego kokosa. Pulpa jest bardziej wilgotna niż same wiórki, ale równie doskonale sprawdzi się w przygotowaniu kokosanek. Ponadto jest bogatym źródłem składników odżywczych, przede wszystkim tłuszczów, witamin: C, E, z grupy B, błonnika oraz minerałów. To szybki i prosty przepis na coś słodkiego, który szczególnie zasmakuje amatorom kokosa.
mikser, miska, łyżka
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2057
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 177
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2057
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 177
Składniki
Przygotowanie kokosanek zacznij od ubicia białek jaj. Do miski przelej białka z czterech średnich jajek i dodaj do nich szczyptę soli. Miksuj do uzyskania gęstej piany. Dzięki soli piana będzie bardziej stabilna i nie rozpadnie się. Do białek dodaj cukier (najlepiej cukier puder) lub odpowiednik cukru, np. miód lub słodzik. Pamiętaj, aby cukier dodawać mniejszymi porcjami do masy. Będzie łatwiej taką masę wymieszać.
Gdy białka będą już ubite na gęstą pianę, dołóż do nich pulpę kokosową. Jeżeli pulpa jest jeszcze zbyt wilgotna, można ją nieco odsączyć. W tym celu przygotuj ściereczkę lub sitko. Jeżeli nie masz pod ręką pulpy, nie przejmuj się, można ją zastąpić wiórkami kokosowymi i wyjdzie klasyczny przepis na kokosanki. Dodaj w tym czasie także ekstrakt waniliowy lub migdałowy oraz łyżkę mąki i ponownie wymieszaj.
Gotowa masa kokosowa powinna być sztywna (nie może wylewać się w czasie formowania). Jeżeli na tym etapie stwierdzisz, że kokosanka jest za rzadka, to dodaj więcej wiórków kokosowych i wszystko powinno zadziałać według przepisu.
Przygotuj blachę i wyłóż na niej papier do pieczenia. Formuj kokosanki za pomocą łyżki. Nie muszą one być regularne kształtem, stwórz ciastko na kształt "piramidy", a wyjdzie doskonałe. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz kokosanki do 25 minut. Najlepiej ustawić kokosanki na środkową półkę w piekarniku. Ciastka ostudź i wyłóż na talerzyki. Smacznego!