Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowa chmurka bez pieczenia to deser, który rozpływa się w ustach i znika z talerza w mgnieniu oka! Pyszna warstwa masy z kaszą manną i kokosem, aksamitny krem budyniowy i wieńczący całość krem śmietanowy to gwarancja pysznego efektu, która zachwyci każdego. Idealne na szybki, słodki poczęstunek lub dodatek do kawy.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4179
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 226
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3601
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4179
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 226
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3601
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Składniki
Dużą blachę (25x38 cm) wysmaruj masłem i wyłóż herbatnikami. Odstaw na później.
W garnku umieść mleko, masło, wiórki kokosowe, kaszę manną i cukier. Podgrzewaj, mieszając, aby masło się roztopiło, a cukier rozpuścił. Następnie podgrzewaj masę do zagotowania, po czym intensywnie mieszaj, aby uzyskać gęstą konsystencję. Masa powinna przypominać gęsty budyń i nie mieć grudek. Gorącą masę wyłóż na herbatniki, dokładnie wyrównaj i odstaw do ostygnięcia.
Przejdź do przygotowania kremu budyniowego. Do garnka wlej ok. 150 ml mleka i podgrzewaj. W miseczce rozmieszaj pozostałe mleko z żółtkiem i proszkiem budyniowym. Wlej mieszaninę na gotujące mleko i energicznie mieszaj, aby powstał gładki budyń bez grudek. Przykryj garnek talerzykiem i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z 2 łyżkami kajmaku lub masła orzechowego (w zależności od tego czy masa ma mieć wyraźniejszy posmak toffi, czy orzechów). Jeśli masło orzechowe jest niesłodzone, dodaj 1 dużą łyżką cukru pudru. Do gładkiej masy dodawaj stopniowo zimny budyń i ucieraj po dodaniu każdej partii. Ubij na puszysty krem.
Masę budyniową wyłóż na ostudzoną masę kokosową z kaszą manną i ponownie wyrównaj powierzchnię. Jeśli preferujesz bardziej chrupiące ciasta, wyłóż dodatkową porcję herbatników między kokosową a budyniową masę. Wstaw blachę z ciastem do lodówki do zastygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. Zimną – prosto z lodówki – śmietankę kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera, utrwalając cukrem pudrem. W osobnej misce utrzyj serek mascarpone i delikatnie połącz ze sobą obie masy. Dla podkręcenia smaku możesz dodać kilka kropli soku z cytryny. Wyłóż krem śmietankowy na masę budyniową i wyrównaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
Kokosową chmurkę bez pieczenia wyjmij z lodówki i przed podaniem posyp startymi wiórkami czekolady lub kakao w proszku.