Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowa chmurka bez pieczenia to deser, który rozpływa się w ustach i znika z talerza w mgnieniu oka! Pyszna warstwa masy z kaszą manną i kokosem, aksamitny krem budyniowy i wieńczący całość krem śmietanowy to gwarancja pysznego efektu, która zachwyci każdego. Idealne na szybki, słodki poczęstunek lub dodatek do kawy.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 432
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 94
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 432
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 94
Składniki
Dużą blachę (25x38 cm) wysmaruj masłem i wyłóż herbatnikami. Odstaw na później.
W garnku umieść mleko, masło, wiórki kokosowe, kaszę manną i cukier. Podgrzewaj, mieszając, aby masło się roztopiło, a cukier rozpuścił. Następnie podgrzewaj masę do zagotowania, po czym intensywnie mieszaj, aby uzyskać gęstą konsystencję. Masa powinna przypominać gęsty budyń i nie mieć grudek. Gorącą masę wyłóż na herbatniki, dokładnie wyrównaj i odstaw do ostygnięcia.
Przejdź do przygotowania kremu budyniowego. Do garnka wlej ok. 150 ml mleka i podgrzewaj. W miseczce rozmieszaj pozostałe mleko z żółtkiem i proszkiem budyniowym. Wlej mieszaninę na gotujące mleko i energicznie mieszaj, aby powstał gładki budyń bez grudek. Przykryj garnek talerzykiem i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z 2 łyżkami kajmaku lub masła orzechowego (w zależności od tego czy masa ma mieć wyraźniejszy posmak toffi, czy orzechów). Jeśli masło orzechowe jest niesłodzone, dodaj 1 dużą łyżką cukru pudru. Do gładkiej masy dodawaj stopniowo zimny budyń i ucieraj po dodaniu każdej partii. Ubij na puszysty krem.
Masę budyniową wyłóż na ostudzoną masę kokosową z kaszą manną i ponownie wyrównaj powierzchnię. Jeśli preferujesz bardziej chrupiące ciasta, wyłóż dodatkową porcję herbatników między kokosową a budyniową masę. Wstaw blachę z ciastem do lodówki do zastygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. Zimną – prosto z lodówki – śmietankę kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera, utrwalając cukrem pudrem. W osobnej misce utrzyj serek mascarpone i delikatnie połącz ze sobą obie masy. Dla podkręcenia smaku możesz dodać kilka kropli soku z cytryny. Wyłóż krem śmietankowy na masę budyniową i wyrównaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
Kokosową chmurkę bez pieczenia wyjmij z lodówki i przed podaniem posyp startymi wiórkami czekolady lub kakao w proszku.