Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny makowiec z kokosowym akcentem, z dodatkiem orzechów włoskich i kakao.
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 24
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 147
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 115
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 38
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 117
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 24
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 147
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 115
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 38
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 117
Składniki
Mak, wodę, orzechy włoskie, olej oraz sól podgrzewać powoli pod przykryciem, często mieszając.
Kiedy masa makowa zagotuje się, odkryć ją i gotować przez około 30 minut, aby odparowała prawie cała woda.
Dodać cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru oraz pół szklanki wiórków kokosowych, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia na czas przygotowywania ciasta.
Mąkę pszenną, pół szklanki wiórków kokosowych, margarynę, 3 łyżki cukru, kakao, proszek do pieczenia oraz 3 żółtka siekać nożem lub szpatułką do połączenia składników. Następnie delikatnie zagnieść ciasto dłonią. Powinno dać się łatwo pokruszyć, nie powinno być zwarte.
Połowę ciasta rozprowadzić równomiernie na dnie natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 22 cm.
Do masy makowej dodać 3 białka i 1 całe jajko, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na warstwę ciasta.
Drugą połowę ciasta pokruszyć na wierzch maku.
Tortownicę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni Celsjusza i piec przez około 1 godzinę.
Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Wystudzone ciasto oddzielić nożem od boku tortownicy i delikatnie przełożyć na paterę.
Do 5 łyżek cukru pudru dodać łyżkę wody i dokładnie wymieszać. Powinien powstać gęsty, biały lukier, którym można ozdobić wierzch makowca.