Dzień Trzech króli, czyli 6 stycznia nazywano w dawnej Polsce szczodrym, pewnie od bogatych darów Trzech Króli dla narodzonego Jezusa. Z tej okazji pieczono szczodraki- placki drożdżowe wytrawne, nadziewane mięsem, kapustą lub grzybami. W XVIII w przyszedł do nas z Francji zwyczaj pieczenia placka migdałowego zwanego gorenflot ( od imienia XVI- wiecznego mnicha, który ten placek wymyślił). My upieczemy kołacz trochę polski i trochę francuski czyli drożdżowy z rodzynkami aromatyzowanymi likierem migdałowym. Oczywiście w środek ciasta włożymy jednego migdała dla króla migdałowego!
Kołacz na Trzech Króli
Składniki
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 jajka rozmiar M
- 100 g rodzynek
- 100 ml likieru Amaretto lub wódki
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 migdał
Składniki
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 jajka rozmiar M
- 100 g rodzynek
- 100 ml likieru Amaretto lub wódki
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 migdał

Etapy przygotowania
Robimy rozczyn. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki i 100 ml mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, 2 jajka całe i jedno białko (żółtko odkładamy). Dodajemy resztę cukru, mleka i szczyptę soli, zapach migdałowy oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy całość łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto jest rzadkie, więc bijemy je otwartą dłonią i unosimy. Tak pracujemy z ciastem, aż będzie trochę odchodziło od dłoni. Teraz dodajemy odsączone z alkoholu rodzynki i roztopione, ale nie gorące masło. Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia- posypane mąką i przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto wykładamy bezpośrednio na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie i po bokach lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Wyrównujemy ręką zwilżoną wodą, wduszamy migdała i smarujemy wierzch kołacza żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka. Wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut.Kołacz na Trzech Króli gotowy!

Dlaczego jeden migdał? Otóż osoba, która trafiła na kawałek kołacza z migdałem zostawała królem dnia. Jej przywilejem i obowiązkiem jednocześnie było wyprawienie jednego balu karnawałowego. Według przysłowia panna:" która dostała migdała, dostanie i Michała", czyli szybko wyjdzie za mąż. Polowanie na migdała było w XVIII I XIX w bardzo popularną zabawą w polskich domach. Święto Trzech Króli obchodzono uroczyście i wesoło, w końcu 6 stycznia zaczynał się KARNAWAŁ!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2572

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 804
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2572

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 804



Składniki
- 500 g mąki tortowej
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 jajka rozmiar M
- 100 g rodzynek
- 100 ml likieru Amaretto lub wódki
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 migdał
Robimy rozczyn. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki i 100 ml mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, 2 jajka całe i jedno białko (żółtko odkładamy). Dodajemy resztę cukru, mleka i szczyptę soli, zapach migdałowy oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy całość łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto jest rzadkie, więc bijemy je otwartą dłonią i unosimy. Tak pracujemy z ciastem, aż będzie trochę odchodziło od dłoni. Teraz dodajemy odsączone z alkoholu rodzynki i roztopione, ale nie gorące masło. Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia- posypane mąką i przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wykładamy bezpośrednio na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie i po bokach lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Wyrównujemy ręką zwilżoną wodą, wduszamy migdała i smarujemy wierzch kołacza żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka. Wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut.Kołacz na Trzech Króli gotowy!
Dlaczego jeden migdał? Otóż osoba, która trafiła na kawałek kołacza z migdałem zostawała królem dnia. Jej przywilejem i obowiązkiem jednocześnie było wyprawienie jednego balu karnawałowego. Według przysłowia panna:" która dostała migdała, dostanie i Michała", czyli szybko wyjdzie za mąż. Polowanie na migdała było w XVIII I XIX w bardzo popularną zabawą w polskich domach. Święto Trzech Króli obchodzono uroczyście i wesoło, w końcu 6 stycznia zaczynał się KARNAWAŁ!
Pyszne ciasto :)
Smakowite ciasto.;)
Wspaniałe ciasto 🍰