Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kołacz z morelami to pyszne, puszyste ciasto z owocami przykryte chrupiącą kruszonką.
Wymiary: 30 × 25 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 459
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2781
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14500
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 459
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2781
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14500
Składniki
Podgrzej mleko, aby było letnie (nie gorące). Masło rozpuść w rondelku i odstaw. Mąkę przesiej do miski, a jajko roztrzep z pomocą widelca.
Do kubka wlej trochę mleka, dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10–15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj cukier, sól, roztrzepane jajko i gotowy zaczyn. Wlej pozostałe mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione masło i wyrabiaj przez ok. 8-10 minut aż ciasto będzie elastyczne i lekko odchodzić od dłoni.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie sypka kruszonka. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Morele obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj lub rozciągnij i przełóż do blaszki o wielkości ok. 30 × 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż morele. Całość posyp przygotowaną kruszonką.
Odstaw jeszcze na 15-20 minut do napuszenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut aż kruszonka będzie złocista.