Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kołacz z morelami to pyszne, puszyste ciasto z owocami przykryte chrupiącą kruszonką.
Wymiary: 30 × 25 cm
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165534
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 357
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165534
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 357
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 93
Składniki
Podgrzej mleko, aby było letnie (nie gorące). Masło rozpuść w rondelku i odstaw. Mąkę przesiej do miski, a jajko roztrzep z pomocą widelca.
Do kubka wlej trochę mleka, dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10–15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj cukier, sól, roztrzepane jajko i gotowy zaczyn. Wlej pozostałe mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione masło i wyrabiaj przez ok. 8-10 minut aż ciasto będzie elastyczne i lekko odchodzić od dłoni.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie sypka kruszonka. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Morele obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj lub rozciągnij i przełóż do blaszki o wielkości ok. 30 × 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż morele. Całość posyp przygotowaną kruszonką.
Odstaw jeszcze na 15-20 minut do napuszenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut aż kruszonka będzie złocista.