Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny tort jaki zrobiłam dla dziadków , dla ich przyjaciół z działki. Torcik o smaku malinowo śmietankowym obłożony pysznymi rurkami waflowymi ,obwiązany wstążką.
tortownica, papier do pieczenia, mikser, miska,
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3769
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 712
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3769
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 712
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli , dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie łyżką drewnianą połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min. a najlepiej( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. Krem malinowy; krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu , następnie dodane opłukane i osuszone malinki. Krem śmietankowy; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix- y. Składanie tortu; Spodni blat po nasączeniu posmarować dżemem malinowym. Następnie nałożyć połowę kremu malinowego, przykryć drugim blatem zrobić to samo co z pierwszym blatem, nałożyć resztę kremu malinowego. Nałożyć ostatni trzeci blat. Docisnąć dokładnie boki i górę tortu. Cały tort obłożyć kremem śmietankowym, boki obłożyć rurkami waflowymi. Górę tortu udekorować ozdobami z masy cukrowej (mojego wykonania). Tym razem postanowiłam zrobić na torcie bukieciki z różyczek. W koło tort ozdobić rozetkami z kremu śmietankowego oraz zabarwionym kremem śmietankowym. Cały tort obwiązać wstążką. Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.