Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koperty z borówkami to pyszne, kruche ciasteczka z ciasta francuskiego na piwie w sam raz na podwieczorek do kawy czy herbaty. Koperty również świetnie smakują innymi sezonowymi owocami lub też na słono z ulubionymi dodatkami i żółtym serem.
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wych...
Odsłon: 14001
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 152
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 249
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 842
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wych...
Odsłon: 14001
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 152
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 249
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 842
Składniki
W garnku umieszczamy opłukane borówki, dodajemy cukier żelujący, wszystko dokładnie razem łączymy i gotujemy około 10 minut, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego 8 jednakowch kwadratów. Na środku każdego kwadratu umieszczamy porcję wystudzonych owoców w cukrze. Następnie zawijamy rogi kwadratu do środka tak aby skleiły się w jednym punkcie i tworzymy kopertę. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy roztrzepanymi żółtkami. Koperty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C około 25 minut. Upieczone i wystudzone ciastka oprószamy cukrem pudrem.