Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koperty z borówkami to pyszne, kruche ciasteczka z ciasta francuskiego na piwie w sam raz na podwieczorek do kawy czy herbaty. Koperty również świetnie smakują innymi sezonowymi owocami lub też na słono z ulubionymi dodatkami i żółtym serem.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 59
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 331
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 187
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 59
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 331
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 187
Składniki
W garnku umieszczamy opłukane borówki, dodajemy cukier żelujący, wszystko dokładnie razem łączymy i gotujemy około 10 minut, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego 8 jednakowch kwadratów. Na środku każdego kwadratu umieszczamy porcję wystudzonych owoców w cukrze. Następnie zawijamy rogi kwadratu do środka tak aby skleiły się w jednym punkcie i tworzymy kopertę. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy roztrzepanymi żółtkami. Koperty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C około 25 minut. Upieczone i wystudzone ciastka oprószamy cukrem pudrem.