Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koperty z borówkami to pyszne, kruche ciasteczka z ciasta francuskiego na piwie w sam raz na podwieczorek do kawy czy herbaty. Koperty również świetnie smakują innymi sezonowymi owocami lub też na słono z ulubionymi dodatkami i żółtym serem.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 719
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 319
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 105
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 719
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 319
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 105
Składniki
W garnku umieszczamy opłukane borówki, dodajemy cukier żelujący, wszystko dokładnie razem łączymy i gotujemy około 10 minut, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego 8 jednakowch kwadratów. Na środku każdego kwadratu umieszczamy porcję wystudzonych owoców w cukrze. Następnie zawijamy rogi kwadratu do środka tak aby skleiły się w jednym punkcie i tworzymy kopertę. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy roztrzepanymi żółtkami. Koperty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C około 25 minut. Upieczone i wystudzone ciastka oprószamy cukrem pudrem.