Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, wilgotne, lekko kleiste – ciasto korzenne! Bez mąki i tłuszczu za to z dużą ilością migdałów, korzennych przypraw i tego co najlepsze o tej porze roku – mandarynek, żurawiny i piernikowych przypraw. To wszystkie smaki Bożego Narodzenia w jednym!
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 857
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 857
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem (ja użyłam w całości cukru trzcinowego) na jasną, puszystą masę. Potrwa to około 5-7 minut. Dodaj przyprawy i skórkę mandarynki oraz migdały. Wymieszaj – masa będzie gęsta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj do masy migdałowej w kilku turach, każdą dobrze połącz aż do zużycia ubitych białek. Masa widocznie się rozluźni. Wlej masę do tortownicy i piecz w 180stopniach przez pierwsze 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez następne 35-40 minut. Po wyjęciu dokładnie ostudź.
Żurawinę i sok z mandarynki umieść w małym garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 5-7 minut do czasu aż owoce żurawiny całkowicie ugotują się i rozpadną w soku mandarynkowym . Przetrzyj żurawinę przez sito uzyskując mus żurawinowo-mandarynkowy. Wystudź.
Ubij śmietankę i dodaj do niej startą skórkę mandarynki, jeśli jesteś amatorem/ką bardzo słodkich deserów dodaj cukier puder. Bez niego i tak jest słodko