Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kostka orzechowo - kajmakowa to pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto składa się z trzech warstw. Pierwsza to masa kajmakowa/krówkowa. Druga to warstwa z kaszy manny ugotowanej jak do stefanki, a trzecia to krem czekoladowo - orzechowy na bazie budyniu, z mielonymi orzechami włoskimi. Krem jest bardzo intensywny w smaku i mało słodki, więc idealnie uzupełnia się ze słodką masą krówkową. Całość zwieńcza polewa z mlecznej i gorzkiej czekolady.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 82
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 301
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 132
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 138
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 82
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 301
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 132
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 138
Składniki
Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią aluminiową, żeby ciasto nie siniało i nie przechodziło zapachem blachy. Na dnie blachy ułożyłam pierwszą warstwę herbatników (ok. 20szt). Masę kajmakową/krówkową włożyłam na kilka minut do gorącej wody, żeby łatwiej się rozsmarowała na ciastkach. Następnie rozprowadziłam ją równomiernie na herbatnikach i przykryłam drugą warstwą ciastek. 500ml mleka zagotowałam z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wsypałam powoli kaszę manną i ciągle mieszając, gotowałam kaszę aż dość mocno zgęstniała. Gęstą gorącą masę wyłożyłam do tortownicy i przykryłam kolejną warstwą ciastek. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. 1,5szkl. mleka zagotowałam. Wrzuciłam do niego zmielone orzechy włoskie i cukier puder i wymieszałam. Zmniejszyłam ogień na minimalny. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i przelałam go do gotującego się mleka z orzechami. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Krem rozsmarowałam na cieście i przykryłam ostatnią warstwą herbatników. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Po około minucie zamieszałam czekoladę do rozpuszczenia. Czekoladą posmarowałam ciasto i wstawiłam je na min. kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu ciasto pokroiłam na kawałki.