Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, delikatne, czekoladowo-kwaskowe ciasto
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 15
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 993
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 861
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2279
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2292
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1036
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 15
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 993
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 861
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2279
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2292
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1036
Składniki
Biszkopt (najlepiej upiec dzien wczesniej): Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal miksując. Dodawać kolejno po jednym żółtku, nadal ubijając. Przesiać budynie razem z mąką i proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać na najniższych obrotach do połaczenia składników. Ciasto wylac na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę (26 x 32cm). Piec ok. 30 min. w temp. 170 stopni. Po upieczeniu upuścić blachę z biszkoptem z wysokości 30-40cm. Wystudzić. Na drugi dzień przekroić wzdłuż na pół. Pianka truskawkowa: Truskawki przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Żelatynę zalać zimną wodą (do zakrycia żelatyny) i zaczekać aż napęcznieje. Podgrzac w kubku na palniku lub w mikrofalówce, do rozpuszczenia (nie doprowadzić do wrzenia). Kiedy truskawki lekko przestygną zmiksowac je blenderem na mus. Do ciepłego musu dodac żelatynę, wymieszać, wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę, stopniowo dodawać tężejący mus truskawkowy nadal ubijając. Pierwszy blat biszkoptu nasaczyć połową ponczu (poncz: 3/4 szkl. wody, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki soku z cytryny), wyłożyć połowę pianki truskawkowe, równo rozprowadzić, położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć resztą ponczu i wyłożyć resztę pianki truskawkowej, wyrównać, schłodzić w lodówce. Polewa czekoladowa: śmietankę doprowadzić w garnuszku do wrzenia, dodać połamaną na kostkę czekoladę, odstawić na 2-3 min. wymieszać do rozpuszczenia czekolady i powstania gęstej polewy. Lekko ostudzić i zaczekać aż delikatnie stężeje. Polewę wyłozyć na stężałą piankę, rozprowadzić. Przechowywac w lodówce. Smacznego :-)