Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, delikatne, czekoladowo-kwaskowe ciasto
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 22962
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 673
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104722
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 377
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 22962
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 673
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104722
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 377
Składniki
Biszkopt (najlepiej upiec dzien wczesniej): Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal miksując. Dodawać kolejno po jednym żółtku, nadal ubijając. Przesiać budynie razem z mąką i proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać na najniższych obrotach do połaczenia składników. Ciasto wylac na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę (26 x 32cm). Piec ok. 30 min. w temp. 170 stopni. Po upieczeniu upuścić blachę z biszkoptem z wysokości 30-40cm. Wystudzić. Na drugi dzień przekroić wzdłuż na pół. Pianka truskawkowa: Truskawki przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Żelatynę zalać zimną wodą (do zakrycia żelatyny) i zaczekać aż napęcznieje. Podgrzac w kubku na palniku lub w mikrofalówce, do rozpuszczenia (nie doprowadzić do wrzenia). Kiedy truskawki lekko przestygną zmiksowac je blenderem na mus. Do ciepłego musu dodac żelatynę, wymieszać, wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę, stopniowo dodawać tężejący mus truskawkowy nadal ubijając. Pierwszy blat biszkoptu nasaczyć połową ponczu (poncz: 3/4 szkl. wody, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki soku z cytryny), wyłożyć połowę pianki truskawkowe, równo rozprowadzić, położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć resztą ponczu i wyłożyć resztę pianki truskawkowej, wyrównać, schłodzić w lodówce. Polewa czekoladowa: śmietankę doprowadzić w garnuszku do wrzenia, dodać połamaną na kostkę czekoladę, odstawić na 2-3 min. wymieszać do rozpuszczenia czekolady i powstania gęstej polewy. Lekko ostudzić i zaczekać aż delikatnie stężeje. Polewę wyłozyć na stężałą piankę, rozprowadzić. Przechowywac w lodówce. Smacznego :-)