Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koulourakia to ciasteczka przygotowywane tradycyjnie na wielkanoc. Mają przyjemny maślano-korzenny zapach, a skręcanie w spiralki, warkoczyki i ślimaczki jest wielką frajdą!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5385
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 906
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11826
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5385
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 906
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11826
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1349
Składniki
Mąkę przesiewamy do wielkiej miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a żółtka w osobnej misce z cukrem na puszystą jasną masę.
Do mąki wlewamy kolejno wystudzone masło, żółtka z cukrem i dodajemy ubitą pianę. Zaczynamy zagniatać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Kiedy ciasto jest już zwarte i zaczyna odchodzić od ręki, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze kilka minut.
Teraz zaczyna się zabawa! Z gotowego ciasta odrywamy kawałki mniej więcej wielkości kuleczki ping-pongowej i toczymy z nich długie wałeczki, a następnie fikuśnie skręcamy. Ja zdecydowałam poskręcać moje ciastka na tradycyjny grecki sposób, ale można na tym etapie puścić wodze fantazji. Oczywiście na stronach internetowych odnaleźć można mnóstwo kształtów, jakie mogą przybrać te ciasteczka. Polecam pooglądać zanim przystąpicie do skręcania.
Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ich wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, do ładnego zrumienienia.