Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krajanka jest mięciutka. Wyraźnie wyczuwa się smak przyprawy korzennej i cytryny. Serdecznie polecam.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 324
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28652
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9012
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 324
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28652
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9012
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 754
Składniki
Masło, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika rozpuścić w większym naczyniu na gazie. Wystudzić. Dodać jajka, przesianą mąkę, jogurt wymieszany z sodą. Całość połączyć mikserem w jednolite ciasto. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 28x24 cm. Piec w 180 st. C 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu pokroić najpierw w podłużne pasy o szerokości około 3 cm, a następnie w kostkę. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem. Krajankę piernikową umieścić w głębszym naczyniu. Polać ją lukrem. Dokładnie wymieszać, aby była polukrowana z każdej strony. Odłożyć kostki na papier do pieczenia i poczekać, aż lukier zastygnie. Gotowe!