Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto drożdżowe, nadziewane bułeczki masą twarogową, które zawładną sercem każdego, kto ich spróbuje. Idealne na deser, drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Spróbuj a przekonasz się sam.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 362
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3889
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1342
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 362
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3889
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1342
Składniki
1. Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
3. W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Masę odstawiamy na bok. 4. Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm
5. Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach. 6. Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.
7. Następnie wałek z ciasta odwracam klejoną częściom do dołu i kroimy na dziesięć części.
8. Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 ° C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy. 9. Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy aż powstanie gęsta konsystencja. 10. Lukrem polewamy drożdżówki.
11. Gotowe, 12. Smacznego.