Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto drożdżowe, nadziewane bułeczki masą twarogową, które zawładną sercem każdego, kto ich spróbuje. Idealne na deser, drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Spróbuj a przekonasz się sam.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 17557
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1043
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4351
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1003
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1217
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4190
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 17557
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1043
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4351
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1003
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1217
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4190
Składniki
1. Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
3. W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Masę odstawiamy na bok. 4. Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm
5. Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach. 6. Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.
7. Następnie wałek z ciasta odwracam klejoną częściom do dołu i kroimy na dziesięć części.
8. Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 ° C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy. 9. Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy aż powstanie gęsta konsystencja. 10. Lukrem polewamy drożdżówki.
11. Gotowe, 12. Smacznego.