Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torty to ciasta przygotowywane na specjalne okazje. Ich wykonanie niewątpliwie jest sztuką, nie mniej każdy – przy odrobinie wprawy i doświadczenia – jest w stanie zrobić to w domowych warunkach. Bazą ciasta jest biszkopt, ale to krem stanowi o jego najważniejszych walorach – cudownie słodkim smaku i eleganckim wyglądzie. Pożądane efekty łatwo uzyskać z pomocą klasycznego kremu maślanego. Ponieważ jednak jest on dość słodki i wysokokaloryczny, warto zwrócić się ku lżejszym wariantom. Szybki, niezawodny, przede wszystkim smaczny jest krem do tortu z mascarpone i śmietany kremówki. Według poniższego przepisu uzyskasz ilość potrzebną do przełożenia (bez tynkowania) 3 blatów o średnicy 18-20 cm.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 166
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 166
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Składniki
Schłodź śmietanę i serek mascarpone (powinny spędzić w lodówce co najmniej 2-3 godziny). Z laski wanilii wyskrob ziarenka. Umieść w dość wysokim naczyniu (śmietana będzie pryskać przy ubijaniu) wszystkie składniki – schłodzony serek i śmietanę, ziarenka wanilii, przesiany przez sitko cukier puder (do smaku). Ubijaj przez kilka minut – początkowo na niskich, a stopniowo coraz wyższych obrotach miksera. Miksuj do uzyskania gęstego kremu.
Jeśli chcesz, by krem do tortu stworzył sztywną warstwę, rozpuść żelatynę w około 90 ml gorącej wody i połącz ją z 2 łyżkami kremu. Następnie dokładnie wymieszaj z gotowym kremem i od razu przełóż nim blaty tortu. Krem bez żelatyny możesz przygotować nawet dzień wcześniej i przełożyć nim biszkopt w dowolnym momencie. W każdym przypadku przechowuj krem (lub przełożony nim biszkopt) w lodówce.