Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki o pomarańczowym smaku. Można nim przekładać ciasta, torty oraz ozdabiać je. Krem jest gęsty, stabilny i bardzo łatwy do zrobienia. Smakuje doskonale, szczególnie w połączeniu z owocami.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 266
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 59
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 127
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17021
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 352
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 266
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 59
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 127
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17021
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 352
Składniki
Ta ilość kremu wystarcza do przełożenia tortu o średnicy 20 cm. Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne. Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec dodajemy aromat i skórkę pomarańczową i mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.
Krem ze śmietaną kremową i mascarpone to jeden z najłatwiejszych kremów do zrobienia, a do tego jest wyśmienity, szczególnie w połączeniu z owocami i biszkoptem!