Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem śmietanowo -jogurtowy z kawałkami gorzkiej czekolady. Doskonale nadaje się do przekładania ciast i tortów. Lekki, delikatny i umiarkowanie słodki.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14708
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4536
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43802
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 569
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14708
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4536
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43802
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 569
Składniki
Kremówka, mascarpone i jogurt muszą być mocno schłodzone. Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach, odkładamy na bok. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Uważamy, aby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera przesiewamy cukier puder, wsypujemy cukier wanilinowy, wrzucamy mascarpone i kremówkę. Ubijamy całość mikserem na wysokich obrotach około 4 minuty. Masa ma być ubita na sztywno. Do tak ubitej kremówki z mascarpone dodajemy jogurt, krótko mieszamy i wlewamy żelatynę rozmieszaną z czubatą łyżką kremu. Miksujemy do połączenia składników. Odkładamy mikser. Do kremu wsypujemy wiórki czekoladowe i łączymy je delikatnie z kremem.
Krem przekładamy od razu na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, aby się ustabilizował. Krem straciatella gotowy!