Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany. Po upieczeniu i przestudzeniu ma smak idealny, słodki, kremowy, genialny.
okrągła forma na tartę o średnicy ok. 25 cm, mikser
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 167
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3885
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 304
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 662
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 167
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3885
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 304
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 662
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia (5 min). W czasie pieczenia przygotowujemy masę. Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Masa: Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę, i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis. Tartę pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin.