Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna, pyszna, prosta w przygotowaniu po prostu idealna :)
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 141
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8545
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 364
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5213
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4932
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 141
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8545
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 364
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5213
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4932
Składniki
Przygotować ciasto z podanych składników - posiekać na stolnicy, zarobić, podzielić na 2 części i odstawić do schłodzenia do zamrażalnika. Rozwałkować jedną część ciasta, nakłuć widelcem i upiec w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ( 25 x 40 cm). Piec w temperaturze 180-200 st.C przez około 20 min. Po upieczeniu wyjąć delikatnie z blaszki (ciasto jest kruche) i upiec podobnie drugą część ciasta. (ciasto w trakcie pieczenia troszkę się ''''''''kurczy'''''''' )
Zagotować pół litra mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej szklance mleka zmiksować dwie mąki, jajka i budyń. Na wrzące mleko wlać przygotowany roztwór i stale mieszając gotować jak budyń aż mocno zgęstnieje. Wylać gorący krem na jeden placek, rozprowadzić i zostawić do wystygnięcia.
Ubić śmietany kremówki z cukrem pudrem i śmietan fixem, do momentu aż powstanie gęsta masa.
Na wystudzony krem budyniowy wyłożyć krem śmietanowy i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie dognieść. Wstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem, pokroić i zajadać :-) Smacznego :)
Przepis lekko zmodyfikowany a właściwie wzbogacony pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/recipe10840.html
UWAGA! Ciasto jest bardzo kruche więc delikatnie przy przenoszeniu blatów. Jak masa budyniowa zastygła na placku to wzięłam widelec i ja trochę ''''''''zmierzwiłam'''''''' żeby się połączyła / skleiła z bitą śmietaną. Ciasto znika w zaskakująco szybkim tempie :-)