Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni. Zachęcam do wypróbowania Kremówki truskawkowej.
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 33
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 33
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Składniki
1. Płaty ciasta francuskiego rozłóż na dwie duże blaszki, wyłożone papierem do pieczenia. 2. Ociepl ciasto do temperatury pokojowej. 3. Ponakłuwaj widelcem. 4. Piecz w temperaturze 200°C przez 35 minut, do uzyskania ciemnozłotego koloru. 5. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by nie wyrosło zbyt wysokie. Powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie. 6. Po upieczeniu wystudź. 7. 200 g truskawek zmiksuj na purée. 8. Żelatynę w proszku przesyp do małego garnuszka, zalej zimną wodą, tylko do jej przykrycia i odstaw na 10 minut do napęcznienia. 9. Postaw naczynie na małym gazie i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia (możesz też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie doprowadź do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). 10. Zdejmij z palnika, jeszcze ciepłą dodaj do truskawkowego purée i dokładnie wymieszaj. 11. Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder, wanilię umieść w misie miksera. 12. Ubij na gęsty, sztywny krem. 13. Dodaj purée z truskawek, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuj, tylko do połączenia się składników. 14. Dodaj pozostałe truskawki (300 g) pokrojone na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszaj. 15. Krem truskawkowy wyłóż na jeden z blatów. Wyrównaj. 16. Przykryj drugim blatem (pokrojonym wcześniej na 15 porcji, np. kółkiem do pizzy). 17. Wstaw do lodówki na kilka godzin. 18. Oprósz cukrem pudrem. 19. Przed podaniem każdą kremówkę przyozdób połówką truskawki. 20. Smacznego :-)