Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremówki to klasyczne ciastka, które zawsze zachwycają swoją prostotą i wyśmienitym smakiem. Ciasto wykonasz niezwykle szybko, używając gotowego ciasta francuskiego. Gęste, kremowe nadzienie sprawi, że nie poprzestaniesz na jednym kawałku. W sezonie letnim możesz podać kremówki ze świeżymi owocami lub musem owocowym.
Forma 25 x 35 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią pierwszy blat francuskiego ciasta. Możesz także użyć blaszki do pieczenia (25 x 35 cm) i lekko przyciąć arkusz ciasta. Francuskie ciasto nakłuj widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 15-20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij placek i powtórz czynność z drugim blatem. Odstaw do ostygnięcia.
Przejdź do przygotowania kremu. Do garnka wlej ok. 300 ml mleka, dodaj śmietankę kremówkę, cukier i wnętrze laski wanilii, po czym podgrzewaj. Do pozostałego mleka dodaj mąki, żółtka i wymieszaj rózgą lub mikserem. Wlej jajeczną zawiesinę na gotujące mleko i energicznie mieszając, ugotuj budyń. Odstaw do ostygnięcia przykrywając garnek talerzykiem lub folią spożywczą. Dzięki temu na powierzchni kremu nie powstanie sucha skorupka.
Miękkie masło utrzyj na gładką masę, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu i miksuj do uzyskania aksamitnego kremu. Gotowym kremem przesmaruj arkusze francuskiego ciasta, lekko przygnieć i włóż do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, wykrawaj równe kawałki i serwuj kremówki.