Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy, delikatny i wilgotny sernik na pysznym, kakaowym cieście to połączenie idealne. Dodatek sera mascarpone sprawia, że ciacho wprost rozpływa się w ustach. Idealny dodatek do kawy.
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 293
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 910
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7218
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8756
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 293
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 910
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7218
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8756
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem, solą i kakao. Dodać schłodzone masło i posiekać. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę wody. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno formy do pieczenia (36 cm x 26 cm). Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku. Do masy dodać twaróg oraz mascarpone, krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać budyń, mąkę oraz olejek pomarańczowy. Składniki krótko zmiksować. Ciasto przelać na podpieczony spód kakaowy i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 160 stopni (grzałka dolna). Sernik piec przez ok. 1 godzinę i 25 minut, do czasu, aż boki się zarumienią a środek będzie sprężysty. Po upieczeniu sernik pozostawić na ok. 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: Składniki polewy podgrzać w kąpieli wodnej. Płynną polewą polać ciasto. Sernik wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Rady: Składniki potrzebne do przygotowania sernika (ser, jajka, masło) powinny być w temperaturze pokojowej.