Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-05-2025
Mocno kremowy sernik z masłem orzechowym przygotujesz z łatwością, jeśli użyjesz dobrej jakości składników. Wybierz masło ze 100% orzechów (idealnie sprawdzi się słodki krem z nerkowców) oraz twaróg, w składzie którego znajduje się wyłącznie śmietanka i kultury bakterii mlekowych.
Tortownica 22 cm
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 32
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10311
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 106
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 949
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 32
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10311
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 106
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 949
Składniki
Połącz wszystkie składniki na ciasto kruche (masło – pokrojone w kostkę) w misie miksera planetarnego. Zmiksuj je końcówką hakiem. Gdy ze składników powstanie kruszonka, zagnieć ją dłonią na jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Wyłóż nim dno i boki okrągłej formy o średnicy 22 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na cieście ułóż odpowiednio docięty kawałek papieru do pieczenia. Wypełnij formę suchymi ziarnami fasoli. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. przez około 15 minut. Usuń fasolę i papier. Piecz jeszcze przez 5-7 minut, aż spód ciasta się zarumieni.
Połącz w misce twaróg, mascarpone, masło orzechowe, jajka, cukier i skrobię. Zmiksuj na jednolitą masę. Przelej ją ma podpieczony spód.
Wstaw formę z powrotem do piekarnika. Od razu zmniejsz temperaturę do 170°C. Piecz sernik przez około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około 30 minut.
Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolitą polewę. W osobnym rondelku (lub w kuchence mikrofalowej) lekko upłynnij kajmak. Posmaruj wierzch przestudzonego sernika masą kajmakową. Równomiernie rozsyp na niej orzechy. Na wierzchu rozprowadź polewę czekoladową. Schłodź sernik w lodówce.