Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne krokieciki zrobione z ciasta francuskiego z nadzieniem z masy makowej z czekoladą posypane czarnuszką.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 103
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9353
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 978
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1147
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 103
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9353
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 978
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1147
Składniki
Masa makowa: Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak i bakalie przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem. Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Zagotowujemy śmietanę, rozpuszczamy w niej czekoladę i mieszamy do otrzymania polewy. Polewę czekoladową dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.
Wykonanie krokiecików: Ciasto francuskie rozcinamy na 8 równych części, tak robimy i z drugim ciastem. Na każdy kawałek układamy masę makową i zawijamy w krokieciki. Uformowane krokieciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 25 minut, do ładnego zarumienienia się krokiecików. Smacznego !!!