Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliża się weekend, a to oznacza, że czas na jakieś ciacho. Najlepiej szybkie, lekkie, owocowe i smaczne. W roli głównej oczywiści rabarbar, który trzeba maksymalnie wykorzystać. Dlatego zapraszam na przepyszną tartę na kruchym cieście, z dodatkiem orzechów, dużej ilości rabarbaru, a wszystko posypane niezwykle chrupiącą kruszonką. Ciasto jest jednocześnie kwaśne i słodkie. Bardzo polecam :)
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4454
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34304
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2015
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113705
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4454
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34304
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2015
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113705
Składniki
Rabarbar w razie potrzeby obrać z twardych łyk, umyć i pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem i zostawić na jakiś czas, aż rabarbar puści sok. CIASTO KRUCHE Obie mąki przesiać przez sitko, dodać masło, a następnie je drobno posiekać. Dodać jajko, cukier puder i wyrabiać ciasto najlepiej rękoma (ważne, aby dobrze rozetrzeć masło). Po chwili wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. pół godziny (ja wkładam nawet na całą noc). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę. Wyłożyć nim dno i boki formy posmarowanej masłem. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
MASA ORZECHOWA Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru na jasną masę, po chwili dodać jajko i ucierać jeszcze przez ok. 3-4 minuty na puszystą masę. Na sam koniec dodać mielone orzechy oraz mąkę przesianą przez sitko, wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
KRUSZONKA Mąkę przesiać przez sitko, dodać masło i cukier i wyrabiać kruszonkę rękoma.
PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA Formę z ciastem wyciągnąć z lodówki, podziurkować widelcem, rozsmarować masę orzechową, następnie rabarbar (sok odsączyć) i posypać kruszonką. Tartę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 - 30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Smacznego :)