Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najprostszych ciast jakie znam - kruche ciasto z owocami do przygotowania w zaledwie kilka chwil. Maślane, dobrze wypieczone w połączeniu sezonowymi owocami to klasyka, które nigdy się nie znudzi. Takie ciacho najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Można zaserwować je na ciepło z gałką ulubionych lodów lub na zimno z filiżanką mocnej kawy.
Farsze porobiony ( kapusta z grzybami a skład to kiszona kapusta suszone pod...
Odsłon: 69
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 60
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 870
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 7016
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 451
Farsze porobiony ( kapusta z grzybami a skład to kiszona kapusta suszone pod...
Odsłon: 69
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 60
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 870
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 7016
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 451
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać do połączenia się składników, zrobić dołek na środku ciasta i wlać żółtka. Szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub woreczek i schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki, rabarbar pokroić na 1 cm kawałki.
Owoce wymieszać z cukrem i kaszą manną. Ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3 porcji. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wykleić spód oraz boki formy. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i podpiec przez ok. 20-25 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć owoce. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta, dociskając do brzegów formy. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 25-30 minut, do lekkiego zarumieniania się wierzchu. Tartę podawać po lekkim lub całkowitym wystudzeniu.