Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 20-02-2015
To zdecydowanie jedne z najlepszych ciasteczek jakie miałam przyjemność zajadać. Struktura ciasta przypomina półfrancuskie, nawet na drugi dzień nie tracą na swojej kruchości. Przepis znaleziony na portalu Przyślij Przepis.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Mąkę przesiać z solą, cukrem, wrzucić zimne masło, posiekać na małe kawałki. Następnie stopniowo dolewając piwo zagnieść elastyczne ciasto (jest mięciutkie i wspaniałe w obróbce).
Ciasto podzielić na 4 równe części, 3 zawinąć w folię i wsadzić do lodówki. Pozostałą część wywałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm i wykrawać kwadraty o boku około 6 cm. Na środek każdego nałożyć marmoladę i skleić (porządnie, by się nie rozłączyły podczas pieczenia) po przekątnej tworząc kopertę.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (nie urosną).
Piec na blado złoty kolor około 25 - 27 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu). To samo wykonać z pozostałymi kawałkami ciasta z lodówki. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudem, smacznego !