Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z Was lubi pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków wypełnione pysznym orzechowym kremem? Ja uwielbiam. Upiekłam je na świąteczny stół i poczęstunek dla gości. Ale zdecydowanie muszę dokupić foremek, bo mam tylko dwadzieścia sztuk, więc tak piekłam i piekłam. Dodam, że znikały zaraz po przełożeniu, osobiście wolę jak trochę zmiękną. Proste w wykonaniu i pyszne. Polecam każdemu. Pysznych wypieków życzę :)
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5909
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12702
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5909
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12702
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny.
Wylepianie foremek: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem
Do pieczenia: Układamy na blaszce do pieczenia.
Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 15-20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy.
Krem: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy, przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilka minut żeby orzechy wchłonęły cały płyn. Następnie odkrywamy i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ucieramy, dajemy orzechy i dokładnie ucieramy.
Przekładanie: Gotowym kremem nadziewamy połówki orzeszków i zlepiamy.
Podanie: Gotowe podajemy i smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 przełożonych orzeszków.