Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z Was lubi pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków wypełnione pysznym orzechowym kremem? Ja uwielbiam. Upiekłam je na świąteczny stół i poczęstunek dla gości. Ale zdecydowanie muszę dokupić foremek, bo mam tylko dwadzieścia sztuk, więc tak piekłam i piekłam. Dodam, że znikały zaraz po przełożeniu, osobiście wolę jak trochę zmiękną. Proste w wykonaniu i pyszne. Polecam każdemu. Pysznych wypieków życzę :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19845
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6895
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242862
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19845
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6895
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242862
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny.
Wylepianie foremek: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem
Do pieczenia: Układamy na blaszce do pieczenia.
Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 15-20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy.
Krem: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy, przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilka minut żeby orzechy wchłonęły cały płyn. Następnie odkrywamy i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ucieramy, dajemy orzechy i dokładnie ucieramy.
Przekładanie: Gotowym kremem nadziewamy połówki orzeszków i zlepiamy.
Podanie: Gotowe podajemy i smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 przełożonych orzeszków.