Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka z wiórkami kokosowymi na brzegach oraz kolorowymi drażami w środku. Małe słodkości, które będą piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 69
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 107
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 69
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 107
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, a także jajko, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, z którego formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je na cienki placek (około 5 - 6 mm) i wycinamy okrągłe kształty za pomocą foremki lub małej szklanki. Uformowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi każdego ciastka obsypujemy wiórkami kokosowymi* i delikatnie je dociskamy. Na środku wciskamy kilka kolorowych draży. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. * Wiórki po upieczeniu nie będą odpadać, jeśli posmarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem.
Zamiast wiórek kokosowych możemy użyć płatków owsianych lub pokruszonych orzechów.