Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka z wiórkami kokosowymi na brzegach oraz kolorowymi drażami w środku. Małe słodkości, które będą piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2322
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4414
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1373
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 341
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2322
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4414
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1373
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 341
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, a także jajko, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, z którego formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je na cienki placek (około 5 - 6 mm) i wycinamy okrągłe kształty za pomocą foremki lub małej szklanki. Uformowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi każdego ciastka obsypujemy wiórkami kokosowymi* i delikatnie je dociskamy. Na środku wciskamy kilka kolorowych draży. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. * Wiórki po upieczeniu nie będą odpadać, jeśli posmarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem.
Zamiast wiórek kokosowych możemy użyć płatków owsianych lub pokruszonych orzechów.