Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1266
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2914
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1008
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1776
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1266
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2914
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1008
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1776
Składniki
Masło wyjąć z lodówki ok 15 minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Do miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia.Dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić na gładką i jednolitą masę. ( Ciasto odchodzi od rąk i nie jest klejące). Ciasto przekładam do maszynki. Wyciskam bezpośrednio na blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Nie stosuje papieru, ponieważ wtedy ciasteczka nie chcą się wyciskać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 10-12 minut. Ciastka jedliśmy przez cały tydzień i nie straciły na smaku oraz chrupkości. Przechowuje w metalowej puszcze z przykrywką.