Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo przyjemniej je się desery, które nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają. To jak zrobić efektowne i smaczne ciastka podpowie siostra Anastazja. Do wykonania kruchych ciasteczek będzie ci potrzebna specjalna maszynka-szpryca lub nakładka na maszynkę do mięsa i odrobina zręczności. Środek ciastek wieńczy konfitura. Jeśli twój dżem jest za rzadki i spływa z ciastek, siostra Anastazja sugeruje dodać nieco mąki kukurydzianej i wymieszać.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Wszystkie składniki na ciasteczka wyjmij z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy. Utrzyj miękki masło z cukrem na gładki krem, następnie dodaj białko, ekstrakt, sól i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i utrzyj ciasto do gładkości.
Wyłóż dużą, czarną blachę z piekarnika papierem do pieczenia i ustaw piekarnik na 200-220°C. Włóż ciasto do maszynki-szprycy z końcówką w kształcie największej gwiazdki i wyciskaj ciastka na blachę formując zgrabne rozetki. Możesz też przeciskać ciasto w maszynce do mięsa, lecz będzie to wymagało obracania ciastkiem, podczas formowania rozetki. Warto wtedy wcześniej schłodzić ciasto w lodówce.
Następnie drewnianym, okrągłym patyczkiem lub końcówką pałeczki do sushi zrób małe wgniecenie (nie na wylot) w środku ciastka i wypełnij otwór dżemem (najwygodniej jest wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego). Wstaw blachę do pieca na 8-10 minut i piecz ciasteczka do zrumienienia.