Kruche, ale nie twarde, posypane migdałami ciasteczka. Zrobicie je w pół godziny!
Kruche ciasteczka z migdałami
Składniki
- Masło w temperaturze pokojowej - 150g
- Mąka pszenna - 250g
- Mąka migdałowa - 50g
- Cukier - 120g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie)
- Jajko - 1szt
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mleko - 2 łyżki
- Do posypania:
- Brązowy cukier
- Płatki migdałowe
Składniki
- Masło w temperaturze pokojowej - 150g
- Mąka pszenna - 250g
- Mąka migdałowa - 50g
- Cukier - 120g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie)
- Jajko - 1szt
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mleko - 2 łyżki
- Do posypania:
- Brązowy cukier
- Płatki migdałowe

Etapy przygotowania
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po kolei resztę składników. Zagniatamy ręcznie lub z pomocą miksera chwilkę, jedynie do połączenia składników. Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy lekko i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszło mi 16 szt. Ciastka rozkładamy w dużych odległościach od siebie, aby się nie skleiły. Na każde ciasteczko wykładamy trochę płatków migdałowych, posypujemy cukrem i lekko dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasteczka muszą ostygnąć, a najlepsze są następnego dnia

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15228

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1283

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1408
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15228

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1283

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1408



Składniki
- Masło w temperaturze pokojowej - 150g
- Mąka pszenna - 250g
- Mąka migdałowa - 50g
- Cukier - 120g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie)
- Jajko - 1szt
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mleko - 2 łyżki
- Do posypania:
- Brązowy cukier
- Płatki migdałowe
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po kolei resztę składników. Zagniatamy ręcznie lub z pomocą miksera chwilkę, jedynie do połączenia składników. Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy lekko i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszło mi 16 szt. Ciastka rozkładamy w dużych odległościach od siebie, aby się nie skleiły. Na każde ciasteczko wykładamy trochę płatków migdałowych, posypujemy cukrem i lekko dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasteczka muszą ostygnąć, a najlepsze są następnego dnia