Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, kruche ciasteczka, ozdobione kolorowymi landrynkowymi witrażami.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1038
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1023
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1038
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1023
Składniki
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką, na grubość około 3- 4 mm i wykrawać większą foremką dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku wykroić mniejszą foremką otwór. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku najpierw przez ok. 7 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Następnie wysunąć blachę z piekarnika i w otwory włożyć pokruszone cukierki. Blachę wsunąć z powrotem do piekarnika i piec dalej ok. 5 minut, aż landrynki się roztopią. Ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia, aby roztopiony cukierek stwardniał.